Dá sa schudnúť vďaka chôdzi?

Dá sa schudnúť vďaka chôdzi?

Dá sa schudnúť vďaka chôdzi?

Dnešná doba technológií, počítačov a home officu núti mnoho ľudí pri práci sedieť a mať naozajstné minimum pohybu. Prípadne žiaden. To rozhodne nie je pre človeka nič zdravé. Preto je potrebné hýbať sa, či už behať, chodiť do fitness centra, alebo čokoľvek iné. Ak ani na toto nemáte čas, potom ostáva jediné. Skúsiť brať aspoň chôdzu o trochu vážnejšie. Možno sa budete diviť, avšak aj taká obyčajná chôdza má viac priaznivých účinkov, ako by ste povedali. 

Zdravšia, než si myslíte

Chôdzu dnes málokto berie ako plnohodnotný šport. Pre mnohých je to len spôsob ako sa premiestniť z bodu A do bodu B a nutné zlo. Aj “obyčajná” chôdza však môže mať oveľa viac prospešných účinkov, ako by ste si dokázali predstaviť. Dokážete vďaka nej aj schudnúť, prípadne pomôcť svojmu zdraviu. 

Lepšia imunita, zdravšie srdce

Pravidelný pohyb, hoc aj obyčajná prechádzka pomáha tvoriť látky, ktoré dokážu ničiť baktérie a vírusy. Aj preto majú športovci obvykle lepšiu imunitu. A nemusíte byť ani aktívnym športovcom, stačí venovať svoj čas pravidelným prechádzkam. Po nejakom čase spozorujete, že ste akosi menej často chorí. Rovnako sa vám odvďačí aj vaše srdce, pravidelnou chôdzou znížite riziko kardiovaskulárneho ochorenia až o 40%! Rovnako ak máte problémy s vysokým tlakom, aspoň 40 minútová prechádzka ho pomôže upraviť.

Ideálna aktivita pre mozog

Mozog berieme všetci tak akosi prirozdene. Iste, sú cvičenia podporujúce činnosť srdca, kĺbov, no na taký mozog sa pravidelne zabúda. Chôdza znižuje riziko mŕtvice, rovnako aj Alzheimerovej choroby. Chôdza cvičí aj tú časť mozgu, ktorá má na starosti pamäť. Môžete si pri nej usporiadať myšlienky, ak sa prechádzate s niekým, tak sa s ním viete príjemne porozprávať. A komunikácia je jedným zo spôsobov prevencie demencie. Okrem toho je chôdza aj dokonalým zabijakom stresu.

Dá sa schudnúť vďaka chôdzi?

Posilňuje kostru a pľúca

Sedavé zamestnanie je dnes už celkom bežné, no prináša so sebou veľmi neblahý jav. Namáhanie chrbtice. Počas hodín sedenia každý deň dochádza k jej zaťažovaniu a preto človek potrebuje aktivitu, ktorá by tento neduh kompenzovala. Vhodným je akýkoľvek šport, avšak chôdza je tým najprirodzenejším pohybom, ktorému sa môže venovať každý. Kĺby zaťažuje menej ako beh, no na pevnosť kostí má porovnateľne priaznivý vplyv. Rovnako prospieva aj vašim pľúcam, nakoľko sa organizmus počas chôdze lepšie okysličuje.

Chudnutie aj dlhší život

Zdravý životný štýl je zárukou toho, že budete bojovať s menším počtom zdravotných komplikácií. Vďaka pravidelnej chôdzi môžete znížiť riziko obezity až o polovicu! To je už samo o sebe výrazným benefitom. Dokážete však predĺžiť svoj život. Ak ide o človeka, ktorý nemá žiadnu pohybovú aktivitu a začne venovať chôdzi len 20-30 minút denne, predĺžite si život v priemere o 7%. 

Koľko kráčať?

Nuž a na záver najdôležitejšia otázka. Koľko toho prejsť, aby to malo nejaký úžitok? Zaužívanou mantrou je 10 000 krokov denne. Toto však nie je celkom pravda, nakoľko s číslom 10 000 prišiel pred takmer 60 rokmi jeden japonský výrobca krokomerov. Toto číslo sa skrátka jednoducho pamätá. Reálne však predstavuje podľa dĺžky kroku 7-8 kilometrov. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča týždenne minimálne 2,5 hodiny chôdze. To znamená každý pracovný deň 30 minút, čo je okolo 3-4 000 krokov. Ak zvládnete 10 000, môžete byť na seba právom hrdý. Ideálom je tak 6-8 000 krokov, čo je taký zdravý základ. Vraví sa, že čokoľvek pod 5 000 krokov je sedavý spôsob života, aspoň tomuto sa vyvarujte. Na chôdzi je však najlepšie to, že ide o najbezpečnejší šport, kde hrozí naozaj minimálne, takmer nulové riziko zranenia či pretrénovania. A netreba vám na to nič, len dobrú obuv. Tak neseďte na zadku a vyberte sa von!

 

https://gymbeam.sk/blog/ako-schudnut-rychlo-pomocou-chodze/