5 tipov, vďaka ktorým zostanete motivovaní, aktívni a neprestanete cvičiť

5 tipov, vďaka ktorým zostanete motivovaní, aktívni a neprestanete cvičiť

Zdravý životný štýl je niečím, po čom túži každý, no nie každý má dosť síl dosiahnuť ho. Je jedno, či sa bavíme len o stravovaní, cvičení, alebo o skĺbení jednej aj druhej oblasti, vytrvať je pre mnohých to najnáročnejšie. Šport a predovšetkým pohyb, ktorému sa venujeme dlhodobo má mnoho benefitov, z ktorých môžeme ťažiť aj v súkromnom či profesnom živote. Ako nájsť aj v náročných chvíľach motiváciu a prinútiť sa pokračovať v načatej ceste?
5 tipov, vďaka ktorým zostanete motivovaní, aktívni a neprestanete cvičiť

Samé pozitíva, len treba chcieť

Šport a cvičenie majú množstvo pozitívnych účinkov. Začnete ich pociťovať už aj pri miernej a občasnej aktivite, naplno si ich však užijete pri pravidelnej aktivite. Iste, začiatky sú väčšinou plné nadšenia, elánu a objavovania nepoznaného sveta. Táto fáza však netrvá večne a skôr či neskôr príde chvíľa, kedy sa vám jednoducho nebude chcieť. Vtedy si treba povedať, ako športová aktivita pomáha so stresom, spánkom, kondíciou a prinesieme vám 5 tipov, vďaka ktorým zostanete aktívni, motivovaní a neprestanete cvičiť.

1.Maj svoj rituál! 

Veľmi podstatný bod. Aby ste zostali aktívni a mali ste každý deň motiváciu rozhýbať sa, je potrebné spraviť z cvičenia rituál. Tak, ako si ráno a večer čistíte zuby, tak ako si dáte po príchode z práce kávu, tak isto si vytvorte z cvičenia svoj rituál. Ak ste ranné vtáča, tak si dajte napríklad pol hodinku cvičenia pred odchodom do práce. Prípade po práci, stanovte si konkrétnu hodinu, aby ste boli viazaní ísť cvičiť, behať, jednodocho hýbať sa napríklad presne od 17:00. 

2.Návyk je dôležitejší ako progres

Samozrejme, každé cvičenie so sebou prináša nejaký progres. Je to viac než vítané a príjemné, avšak mnoho ľudí sa bezhlavo zameriava len na progres a ak ho počas cvičenia nedosiahnu alebo necítia, považujú to za zlyhanie. A to je omyl. Každý tréning či cvičenie je iné, niekedy to nevyjde podľa predstáv a tréning je trápením, práve kvôli tomu treba vytrvať. A vytvoriť si z cvičenia návyk, ktorý je najpodstatnejší. Ak ho budete mať, tak vás nebude trápiť či bolo cvičenie príjemné alebo menej, budete vedieť, že vás posunulo vpred úplne rovnako. 

3.Dajte si menšie, reálne, ale motivujúce ciele 

Ak beháte a dáte si za cieľ maratón za 2 hodiny, asi sa sklamete a bude pre vás nemotivujúce pokračovať. Vzhľadom ku svojmu cieľu nebudete vidieť žiaden progres. To isté platí pri cvičení s činkami, chôdzi, skrátka pri každej aktivite. Cieľ by mal byť reálny, radšej menší avšak taký, ktorý vás motivuje zlepšiť sa. Napríklad zdvihnúť o 2 kg viac, zabehnúť kilometer o 10 sekúnd rýchlejšie, schudnúť 1 kg. Každý takýto čiastkový úspech vás poteší a motivuje začať pracovať na novom. 

4.Sila je v komunite

Vo dvojici sa to ľahšie ťahá. Kto by to nepoznal. Pri cvičení a športe to platí obzvlášť. Človek je do značnej miery taký, akí sú ľudia v jeho okolí. Obklopte sa teda ľuďmi s rovnakými záujmami, to platí v športe aj bežnom živote. Je jedno, či máte okolo seba ľudí naozaj, alebo v rámci nejakej sociálnej siete, podeliť sa o svoj úspech pred ľuďmi, ktorí to ocenia je na nezaplatenie. Niekto možno aj z vašej rodiny, kto sa nevenuje rovnakej záľube by váš progres až tak nepochopil. Ale rovnako “postihnutý” človek vás vie v ťažkej chvíli utešiť, lebo si podobným nezdarom pri cvičení prešiel tiež, ak sa mu darí vie vás motivovať a poradiť. Nebojte sa, nehanbite sa, hromadu motivácie a inšpirácie nájdete v komunite ľudí, ktorí majú radi to, čo vy. 

5.Hrajte sa, súťažte

Je jedno, o aký šport či cvičenie ide, súťaživosť máme v krvi všetci. V podstate v každej disciplíne je nejaká súťaž. Zápasenie, vzpieranie, beh, cyklistika. Iste, tento bod nie je pre každého, ale ak ste vyskúšali už všetko a aj tak strácate motiváciu k cvičeniu, môže to byť najúčinnejší spôsob. Prihláste sa na nejakú súťaž alebo preteky a každý sa na ne začne podvedome tešiť. Iste, niekto pôjde hlava-nehlava za najlepším výsledkom, ďalší si pôjde užiť atmosféru a zažiť ten príjemný adrenalín. Ale aj človek, ktorý si to ide len užiť má motiváciu cvičiť, nikto si predsa nechce sám pred sebou spraviť hanbu. A verte nám, ak sa k tomuto kroku odhodláte, určite nebudete ľutovať, spoznáte ľudí s rovnakou záľubou a s najväčšou pravdepodobnosťou sa z tohto stane závislosť a budete sa tešiť na ďalšiu príležitosť si zasúťažiť.

Každý má inú motiváciu, pre niekoho môže byť najväčšou motiváciou klobáska po cvičení, aj keď je otázkou, či správnou. Každý si musí nájsť to svoje, ani týchto 5 tipov, vďaka ktorým zostanete aktívni, motivovaní a neprestanete cvičiť nie je univerzálnou pravdou, môže vám to však pomôcť nájsť strácajúcu sa chuť cvičiť. A keď bude najhoršie, predstavte si ako veľmi by vám to chýbalo, ak by ste z akéhokoľvek dôvodu cvičiť nemohli. Vtedy treba vstať a byť vďační, že môžete.

5 tipov, vďaka ktorým zostanete motivovaní, aktívni a neprestanete cvičiť

https://gymbeam.sk/