Ako vybrať tvrdené sklo pre mobilný telefón?

Ako vybrať tvrdené sklo pre mobilný telefón?

Chráňte displej svojho telefónu pred pádmi. 

Oprava rozbitého displeja na telefóne býva veľmi drahá a niekedy presahuje aj cenu samotného zariadenia. Stačí pritom jeden nešikovný pád, aby došlo k poškodeniu. Ochranné sklíčka vašu obrazovku vo väčšine prípadov ochránia ako proti deštrukcii, tak i škrabancom. A ak sa sklíčko rozbije, jednoducho ho nahradíte iným. Zistite, ako vybrať to najvhodnejšie sklo práve pre váš telefón.

Tvrdené sklo alebo ochrannú fóliu?

Kým fólia je pružná, sklo je pevné. Z toho vyplýva jeho väčšia odolnosť. Ak teda chcete ochrániť svoj displej pred pádom, sklo je lepšou voľbou, pretože fólia nedokáže absorbovať silu nárazov. Jej účelom tak býva predovšetkým ochrana povrchu obrazovky pred škrabancami, a vhodná je preto k flipovým puzdrám. Sklá síce bývajú o niečo drahšie, ľahšie sa ale aplikujú a sú tiež pohodlnejšie na používanie, pretože majú podobný povrch ako samotné displeje. Fólie oproti tomu môžu pohyb prsta po povrchu značne znepríjemniť.

Pozrieť ponuku tvrdených skiel

Na čo sa zamerať

Požiadavky

Hlavnou požiadavkou býva tvrdosť a odolnosť skla. Údaj o tvrdosti je vždy potrebné brať s miernou rezervou, a to najmä u lacnejších neznačkových skiel. Výrobcovia tu radi deklarujú vysoké hodnoty, hoci v praxi sklo dosahuje len priemerných kvalít. Dôležitá je aj odolnosť proti poškriabaniu, najmä u lacných neznačkových skiel býva často veľmi zlá.

Zobraziť viac ...

Pre označenie tvrdosti sa najčastejšie stretnete so stupnicou tvrdosti grafitu, ktorá sa pohybuje od 0H do 9H. Čím vyššie je číslo, tým tvrdšie je sklo. Z princípu je každé sklo tvrdšie ako grafit, preto je potrebné brať tento údaj skôr ako orientačný. Aj z tohto dôvodu väčšina skiel deklaruje najvyššiu tvrdosť 9H.

Ďalším typom značenia je Mohsovha stupnica tvrdosti, ktorá pracuje so škálou 1 - 10. Minimálna tvrdosť, ktorá zaručuje dostatočnú odolnosť skla, je v tomto prípade 6.

Kompatibilita s telefónom

Aby bolo tvrdené sklo plne kompatibilné s telefónom, je potrebné vziať do úvahy nielen veľkosť displeja či prednej strany, ale aj rozmiestnenie ďalších prvkov, ako sú tlačidlá, slúchadlo pre telefonovanie alebo predný fotoaparát. V dnešnej dobe sa teda sklíčko prakticky vždy vyhotovuje pre konkrétny model telefónu. Zistite si preto jeho presný názov a až podľa toho tvrdené sklo vyhľadávajte. Zodpovedajúci produkt by ste mali nájsť aj k menej známym značkám telefónov.

Sklo môže byť úplne rovné, zakrivené na jednej strane, alebo na oboch. V dnešnej dobe prevládajú práve zakrivené sklá, ktoré sú príjemnejšie na používanie a lepšie sedia na displejoch. Sklá sa podľa zakrivenia delia do troch kategórií: 2D, 2.5D a 3D.

Aj keď je sklo určené pre konkrétny typ telefónu, nemusí mať nutne výrez pre jeho predný fotoaparát. Pri správnom nasadení skla sa však jeho prítomnosť prejavuje minimálne, ochranné sklíčko fotoaparátu je vďaka tomu navyše lepšie chránené pred škrabancami a nečistotami.

Rozmery a hrúbka skla

Výška a šírka tvrdených skiel by mala byť o niekoľko milimetrov nižšia ako predná strana telefónu. Drvivá väčšina skiel je však určená pre konkrétny model telefónu, a tieto rozmery im preto zodpovedajú. Zamerajte sa ale na to, či sklíčko pokrýva iba samotnú obrazovku, alebo celú prednú stranu. Druhá možnosť je zvyčajne vhodnejšia z hľadiska estetiky aj pohodlia používania.

Nemenej dôležitá je aj sila skla, od ktorej sa čiastočne odvíja aj odolnosť. Najčastejšie sa stretnete so sklami s hrúbkou 0,3 mm, ktoré už dokážu absorbovať aj silnejšie nárazy, pritom ale nijako zásadne neovplyvňujú rozmery a vzhľad samotného telefónu. Silnejšie sklíčka už môžu mierne prekážať, ale zlepšujú ochranu displeja proti tvrdým pádom. Naopak tenšie sklá zabránia skôr škrabancom, poškodeniu obrazovky pri tvrdšom páde však často nezabránia. V každom prípade platí, že hrúbka skla nijako neovplyvňuje citlivosť obrazovky na dotyk. Čo však ovplyvniť môže, je kompatibilita s puzdrom na vašom telefóne, najmä ak jeho okraje presahujú boky zariadenia alebo ide o puzdro flipové. V takom prípade pri výbere uprednostnite skla určené pre použitie s krytom, bežne bývajú označené ako "case sensitive". 

Zobraziť viac ...

  • 2D - ide o úplne rovné sklá, ktoré zvyčajne pokrývajú len časť prednej strany s displejom. Kvôli tomu je prítomnosť skla veľmi zrejmá ako vzhľadovo, tak aj z hľadiska pohodlia používania. 
  • 2.5D - v dnešnej dobe sa častejšie ako s 2D sklami stretnete práve s týmto typom, ktorý môže pokrývať tiež len obrazovku, alebo aj celú prednú stranu. Takéto sklo bude smerom k okrajom skosené, vďaka čomu lepšie splynie s konštrukciou samotného zariadenia. Vhodné však 2.5D sklá nie sú k telefónom so zakriveným displejom, pretože ich okraje u nich môžu odstávať. 
  • 3D - ak máte telefón so zakriveným či po stranách skoseným displejom, potom si musíte zaobstarať 3D sklo určené presne pre váš model. Len tak totiž zaistíte, že bude zakrivenie povrchu sedieť, a sklo tak zostane na svojom mieste. 
Ako vybrať tvrdené sklo pre mobilný telefón?

Cena

Najlacnejšie rovné sklá mnohokrát zoženiete aj za cenu okolo 4 eur. Kvalitné produkty štartujú zhruba na cene 8 eur, v prípade zakrivených skiel 12 – 20 eur podľa toho, či ide o typ 2.5D alebo 3D. Extrémne odolné sklá potom môžu cenou presahovať aj hranicu 40 eur, nie vždy je ale kvalitatívny rozdiel natoľko vysoký, aby príplatok opodstatnil.

Pozrieť ponuku tvrdených skiel

Aplikácia tvrdeného skla

Základom k úspešnému nalepeniu tvrdeného skla je dokonale čistý displej. K väčšine skiel dostanete aj nejaký čistiaci prostriedok, najčastejšie v podobe dvoch handričiek. Jeden je napustený látkou, ktorá odmasťuje, druhý je suchý. Povrch displeja je potreba dôkladne utrieť práve vlhčenou handričkou a zvyšky tekutiny potom utrieť suchou hadnričkou. Stretnúť sa môžete aj s jednoduchou lepiacou fóliou, ktorú priložíte na displej a strhnutím odstránite aj nečistoty.

Akonáhle je displej čistý, uchopte sklo štyrmi prstami na širších stranách a opatrne priložte čo najpresnejšie na displej. Pozor na to, aby ste neboli v príliš prašnom prostredí, inak sa vám na obrazovku aj v okamihu po vyčistení dostanú nové nečistoty. K aplikácii je najvhodnejšia kúpeľňa, kde býva nižšia prašnosť. Akonáhle sklíčko správne usadíte, jemne ho uprostred pritlačte a potom vyhladzujte smerom do strán, ideálne za použitia suchej handričky, kým nezmiznú všetky vzduchové bubliny.

Ak sa na prvý pokus netrafíte presne, ale sklíčko ste len ľahko priložili, zdvihnite ho a posuňte podľa potreby. Ak ste ho už ale upevnili, opätovnú inštaláciu nemožno odporučiť, pretože sklíčko pravdepodobne nebude držať na svojom mieste.