Smartfóny Samsung Galaxy S23, S23 Plus a S23 Ultra prichádzajú so zmenou, ktorú výrobca roky odmietal

Smartfóny Samsung Galaxy S23, S23 Plus a S23 Ultra prichádzajú so zmenou, ktorú výrobca roky odmietal

Nová Ultra je hranatejšia, dva menšie modely zmenili dizajn zadnej časti.                                       

Samsung dnes predstavil tri nové smartfóny z najvyššieho radu Galaxy S. Modely Samsung Galaxy S23, S23 Plus a S23 Ultra medziročne prichádzajú s drobnými dizajnovými a technickými zmenami, základné rozloženie síl v rámci modelového radu ale ostáva zachované. 

Viac hrán a nevýrazná zadná časť

Na vrchole ponuky je model S23 Ultra, ktorý má veľký displej (6,8 palca) a zabudované dotykové pero. Modely S23 a S23 Plus stoja v hierarchii o stupienok nižšie. Majú menšie displeje (6,1 a 6,6 palca) a vo výbave im niektoré technické finesy chýbajú.

Medzigeneračne najväčšie dizajnové zmeny nastali v prípade model S23 Ultra. Viditeľný je posun k viac hranatému dizajnu. Zakrivenie displeja sa zmenšilo natoľko, že už pôsobí iba ako kozmetický doplnok. Rohy telefónu takmer vôbec nie sú zaoblené, čo isto nespraví radosť pri pádoch. Na druhú stranu, telefón sa vďaka výrazne ostrejšie rezaným líniám lepšie drží v ruke. Vyskúšali sme to a funguje to výborne.

Štandardné prostredie a dlhá podpora

Z hľadiska operačného systém a najmä grafického prostredia Samsung postupuje kontinuálne a systematicky. Používa vlastné rozhranie nazvané OneUI, ktoré je spoločné pre všetky modely. Novinky pritom pravidelne sprístupňuje aj pre staršie zariadenia. V rade S23 teda nájdete rovnaké prostredie ako ponúka napríklad dva roky stará línia S21 po príslušnom update. 

Dobrou správou tiež je, že Samsung naďalej garantuje 5 rokov bezpečnostných aktualizácií a 4 plnohodnotné aktualizácie operačného systému. Modelový rad S23 štartuje na Androide 13, do budúcnosti by teda mal dostať ešte Android 14, 15, 16 a 17. Za tento prístup treba Samsung pochváliť. Vo svete Androidu nie je bežný, skôr naopak.

200 Mpx foťák

Nová Ultra sa opäť snaží zaujať použitým snímačom. Má rozlíšenie až 200 Mpx, avšak samotné fotografie neprodukuje v tomto rozlíšení. 16 pixelov softvérovo kombinuje do jedného, vďaka čomu získava lepšiu, presnejšiu obrazovú informáciu. 

Zlepšenie malo nastať najmä pri nočnom fotení. Pribudla funkcia nočného portrétu, špeciálne funkcie pre časozberné fotky nočnej oblohy či nočná stabilizácia videa. Novinkou je aj možnosť fotiť surové RAW fotky až v rozlíšení 50 Mpx, čo výrazne rozširuje možnosti ich postprodukcie. 

Batérie majú kapacitu 5000 mAh, 4700 mAh a 3900 mAh, pričom S23 Ultra a S23 Plus podporujú rýchle, 45W nabíjanie. Najmenší model podporuje iba 25W nabíjanie. Samsung sa tak pretekov v rýchlosti nabíjania, ktoré aktuálne usporadúvajú čínski výrobcovia, naďalej nezúčastňuje. 

Niekoľko ďalších postrehov iba stručne: Na prednej aj zadnej strane sa nachádza ochranné sklo Gorilla Glass Victus 2. Je pevnejšie a menej lesklé, čo prospieva viditeľnosti na priamom svetle. Na dotyk rozdiel cítiť nie je.

  • Na prednej aj zadnej strane sa nachádza ochranné sklo Gorilla Glass Victus 2. Je pevnejšie a menej lesklé, čo prospieva viditeľnosti na priamom svetle. Na dotyk rozdiel cítiť nie je.                 
  • Pomocou pera zdedeného zo smartfónov radu Note je možné robiť poznámky aj využívať iné pokročilé funkcie.                    
  • Žiadny zo smartfónov v modelovom rade S23 nepodporuje pamäťové karty.                  
  • Použitie Snapdragonu namiesto Exynosu by sa malo prejaviť najmä v lepšom grafickom výkone v náročnejších hrách.                  
  • Lepšia má byť aj výdrž, hoci o koľko presne Samsung neuvádza. Porovnáva iba rozdiel vo výdrži medzi minuloročným a aktuálnym modelom so Snapdragonom, čo pre našincov nemá veľkú výpovednú hodnotu.

Medziročné zdražovanie

Vývoj cien v najvyššom modelovom rade smartfónov od Samsungu je pomerne dynamický. V roku 2020 výrobca vystrelil ceny veľmi vysoko. Napríklad vtedy najvyšší model S20 Ultra s 512 GB vnútornej pamäte stál 1549 eur. Pravdepodobne sa to nestretlo s kladnou odozvou zo strany zákazníkov a tak v rokoch 2021 a 2022 začínal s nižšími cenami. 

Teraz sa rozhodol opäť pridať, hoci úplne priame porovnanie by nebolo fér. Pri modeloch S23+ a S23 Ultra totiž Samsung škrtol najnižšie pamäťové verzie a začína rovno na 256GB verziách. Predaj sa začal 16. februára 2023, pričom na úvod Samsung pripravil predobjednávkovú akciu.