Na čo sú dobré okuliare proti modrému svetlu

S modrým svetlom sa stretávame počas celého dňa. Ak sme mu však vystavení príliš, môžu sa u nás prejaviť problémy so spánkom. Riešením sú v tomto prípade špeciálne okuliare proti modrému svetlu. Ako fungujú? 

Čo je modré svetlo a aké zariadenia ho produkujú

Modré svetlo je prirodzenou súčasťou nášho života. Ide pritom o taký typ svetla, ktorý typicky produkujú obrazovky našich počítačov, notebookov, mobilných telefónov aj televízorov. Produkujú ho aj úsporné žiarovky a žiarivky. Práve modré svetlo aktivuje sietnicu oka 100× viac než biele svetlo. Zároveň prostredníctvom sietnice narušuje náš prirodzený biorytmus. 

Čo to znamená v praxi? Jednoducho to, že keď pred spaním surfujete na telefóne alebo sledujete programy v TV, modré svetlo do mozgu vysiela signál o tom, že je deň (nie noc). A vďaka tomu je pre nás omnoho ťažšie zaspať, môžeme trpieť nespavosťou a celkovo zlým spánkom. 

V ideálnom prípade by ste približne 2 až 3 hodiny pred spaním mali elektroniku nekompromisne odložiť. Namiesto toho sa môžete venovať relaxácii, počúvaniu pokojnej hudby, rozprávaniu sa s rodinou alebo čítaniu kníh.

Aké druhy okuliarov s modrým filtrom existujú

Dioptrické okuliare proti modrému svetlu –⁠ ide o klasické dioptrické okuliare, ktoré sú navyše vybavené filtrom proti modrému svetlu. Toto vylepšenie už v dnešných časoch ponúkajú prakticky všetky optiky.

Okuliare proti modrému svetlu bez dioptrií – môžu mať číre alebo ľahko sfarbené sklá (do žlta alebo oranžova). Tieto okuliare sú určené na každodenné nosenie pri práci s počítačom, prípadne na sledovanie televízora či hranie počítačových hier. Často ide o štýlový módny doplnok.